Geschiedenis

Klompen worden in de familie Koop al van oudsher gemaakt. Het begon allemaal omstreeks 1680.

Het bedrijf werd door Graet’s Koop opgericht en de klompen werden anno 1902 grotendeels met de hand gemaakt. Door industrialisatie werden echter steeds vaker machines gebruikt om de klompen te vervaardigen. In de jaren vijftig is hetbedrijf overgegaan van vader op zoon. Hendrik Koop zwaaide de scepter tot in de jaren tachtig. Onder zijn hoede groeide het bedrijf tot een bedrijf met zes werknemers in loondienst. De modernere tijd en daarmee het modernere schoeisel dwongen hem helaas later zijn bedrijf weer in te krimpen.

DSC_4989.jpgVanaf de jaren zeventig is Johnny Koop –derde generatie- bezig met het fabriceren van de klompen. Uiteraard op een moderne manier met halfautomatische machines. Het oude handwerk zit hem echter ook nog steeds in het bloed, het blijft mogelijk om de klompen met de hand te vervaardigen. Naast de klompenfabriek bestaat er een expositie en ontvangstruimte.

Johnny heeft het klompen maken altijd een prachtig vak gevonden, Niet alleen machinaal, maar ook met de hand. Het echte ambachtelijke handwerk dus. Vele oude gereedschappen en oude machines zijn daarom uit verschillende streken van Nederland samengebracht in de expositieruimte. 

Op dit moment is klompenmakerij Koop een echt familiebedrijf. De klompen worden machinaal gemaakt voor grotere bedrijven. De klompen kunnen echter ook nog met de hand worden gemaakt. Dit is echter zeer arbeidsintensief.

Wanneer u in de omgeving rondfietst kunt u gerust even stoppen om een kijkje te nemen in de klompenmakerij. Het is echter niet mogelijk om uitleg te geven, dit kan alleen bij een vooraf besproken rondleiding. De klompenmakerij heeft op dit moment veel rondleidingen per jaar.

De klompenmakerij is gelegen net buiten De Lutte in een rustige omgeving. Er zijn mogelijkheden om naast een bezoek aan de klompenmakerij ook nog andere activiteiten te ondernemen, kijk hiervoor bij rondleidingen. Parkeergelegenheid is er voldoende, zowel voor auto als touringcar.